Waterford

PROJECT

Waterford

CLIENT

R&R Realty Group

LOCATION

Omaha, Nebraska

Project Details

Waterford is the first of two planned Class A office buildings located southeast of 192nd and Dodge in Omaha, Nebraska. The building consists of two 80,000 SF office wings with 20,000 SF floor plates. The two wings are four stories above grade with 84 heated underground parking spaces. The 20,000 SF center commons area is populated with a community multipurpose room; conference rooms with state-of-the-art audio and visual; Open Market Café; Starbucks kiosk; concierge service; rooftop patio with canopy and three fire pits; outdoor patio and amphitheater seating overlooking water feature; space for food trucks; and lease spaces for small and large scale tenants. The building is a steel structure with precast wall panels serving as the core structural elements. The envelope consists of a unitized curtain wall system and aluminum composite panels. The exterior walls of the office wings that face Dodge Street have a ground-mounted lighting system to wash the building façade in multiple colors. There is also a fountain plaza area with terraced bench seating and a signature 32' wide, 14' tall, 8,000-gallon fountain element along Dodge Street. The fountain element was value-engineered $1.5M of cost from the original cost. It was also coordinated NDOT and Public Utilities to infill the ditch for better curb appeal. Construction was completed in 20 months and had no delays due to COVID-19.

It is also a part of the Healthy Office Building Initiative. The building includes:

  • Wave technology at all common doors and restrooms.
  • MERV 14 Air Filtration.
  • Common area furniture upholstered in medical-grade anti-microbial fabrics to ensure no microbial growth.
  • Antibacterial tile in all restrooms and common spaces to help eliminate bacteria growth.
  • A biophilic environment with live plants throughout the building to help improve air quality.

The design of the building is based around an amenity hub and then radiates out from there. The flooring and the ceiling mimic this. The light and dark textures in the building mimic walking from a cave to a valley. The design materials were valued engineered and saved over $2M.

Schemmer provided architecture, structural, plumbing, mechanical and electrical engineering services.